Puppy Journaal

Er zijn geen nieuwe puppyberichten van het Gardenia nest. Alle pups van aLaska en Avir zijn uitgevlogen.

19 april 2023: voor aLaska is het even vreemd dat er geen pups meer zijn. Ze loopt in de kamer en piept een beetje. Al gauw vindt ze de wasmand met speelgoed, en daar haalt ze de ooievaar en meloen uit. Die ruiken naar pup en dat geeft enige troost. Later zien we haar met Juneau door de tuin rausen, en dat doet haar (en ons) goed.

19 april 2023: vandaag zijn de laatste twee pups opgehaald. Prachtige rode papegaai-tulpen gekregen en lekker merci. We hebben veel genoten van dit laatste nestje van aLaska, rustige pups, zeer attent en intelligent, heel mooi om te zien dat ze in korte tijd zoveel hebben geleerd. Wij willen iedereen bedanken voor de complimentjes, attenties en de belofte om goed te zorgen voor de kleintjes.

18 april 2023: vanwege de harde wind kunnen Redwood en Hazel niet naar buiten. Maar binnen vermaken ze zich ook. Ze kunnen heerlijk samen spelen. Ze houden allebei van een rolletje wc papier. Voor Redwood is het echt een trofee. Maar kan hij kiezen, dan neemt hij de werkhandschoen.

17 april 2023: vandaag wordt Daisy opgehaald, en dan zijn alleen Redwood en Hazel nog over. Heel bijzonder om te zien dat zij met z’n tweetjes alles samen en tegelijk doen. Ze knagen samen aan een bot. Ze plassen tegelijk en ook een hoop doen ze vlak na elkaar. Ze mogen samen even in de keuken en kamer rondlopen. In de keuken leggen we twee werkhandschoenen op de vloer, een van Mels en een van Marja. Redwood komt netjes de werkhandschoen van Mels brengen! De andere laat hij links liggen, die vindt hij waarschijnlijk niet interessant, te weinig lekkere geurtjes 🙂

16 april 2023: tweede ophaaldag, vandaag worden 4 pups opgehaald: Rose, Cornel, Willow en Lily. Allemaal lieve attente pups. Elke overdracht is weer bijzonder, iedereen is blij, er is veel te vertellen, we lezen de chip, wegen de pup en knippen het lintje door. Het nieuwe baasje van Lily, Julian van 12 jaar, heeft zich goed voorbereid. Hij heeft een paar echt goede vragen aan ons opgeschreven. Hij wil graag weten hoe vaak en hoeveel de pup eet, hoeveel ze slaapt, en hoe lag ze mag wandelen.

Na het fotomoment gaat de pup op schoot in de auto, op weg naar een nieuw thuis.

15 april 2023: er is bezoek van de kleinkinderen, die willen wel weer een pup op schoot, maar deze keer doen we dat niet. We zetten ze een voor een op de grond om vrij te wandelen en de kamer te ontdekken. Terwijl Willow plezier maakt met de kinderen kijkt Cornel over de rand toe.

15 april 2023: vandaag is de eerste pup opgehaald, Maple (roepnaam Ollie). We wegen hem nog een laatste keer op de babyweegschaal, ruim 6,5 kg, mooi in proportie. Het is een stabiele pup, rustig, sociaal en heel attent. Hij kan netjes zitten en je dan vol verwachting aankijken. We wensen hem en zijn nieuwe baasje heel veel geluk samen.

14 april 2023: naar buiten, want de zon schijnt. Lekker een beetje klieren met kranten

Nu de pups meer wakker zijn en spelen en stoeien zijn we de hele dag bezig met belonen en corrigeren. Aandacht vinden ze heerlijk, ze willen allemaal worden geaaid. En als er een pup door ons wordt opgepakt gaan ze allemaal zitten kijken. Corrigeren is vooral ‘nee’ zeggen, als ze ruw spelen, als ze bijten in onze sokken of sloffen, en als ze willen mee-helpen bij het vervangen van vieze kranten.

14 april 2023: we worden om 06:00 uur wakker van rumoer in de kamer, de pups zijn ontsnapt! Allemaal huppelen ze door de kamer en de keuken. Het is wel een mooi gezicht, maar toch, werk aan de winkel. Opruimen, nieuwe oude kranten in de hoek, schone doeken in het slaap- en speelgedeelte. Vers water. Over de rand kijken de pups toe.

Het speel-slaap-ritme van de pups, het lijkt wel of ze kunnen klokkijken!

 • 06:00 wakker, eten en spelen
 • 07:30 Maple gaat als eerste liggen, gevolgd door Roosje,Lily en Willow, Jazz, Cornel en Redwood. Daisy is nog druk bezig om de doos te slopen, maar gaat na 20 minuten ook liggen
 • 08:50 Hazel maakt iedereen wakker als ze wild met het hoefje bezig is
 • 10:00 Redwood, Lily, Hazel, Cornel en Daisy gaan lekker liggen terwijl de rest nog even met de doos speelt
 • 11:00 de pups zijn wakker, gaan spelen, Lily en Hazel doen een hoopje
 • 12:00 beetje eten en dan slapen
 • 14:00 wakker, de zon schijnt dus ze mogen naar buiten, er wordt gepoept, gespeeld en ze krijgen eten
 • 15:30 weer naar binnen, slapen
 • 16:30 wakker en spelen
 • 17:30 slapen
 • 19:00 wakker en spelen
 • 20:00 slapen
 • 20:45 wakker, spelen, poepen en tenslotte de laatste keer eten
 • 21:30 slapen tot de volgende ochtend 06:00

13 april 2023: aLaska kijkt vaak over de rand van het hekje naar de pups. We weten natuurlijk niet wat ze denkt, het zou kunnen dat ze kijkt of het goed gaat met de pups, of er iets opgeruimd moet worden, of om te controleren of iedereen er nog is. Wat we wel weten is dat ze vaak een hoefje of knuffeltje van de pups pakt.

12 april 2023: omdat het regent blijven de pups de hele dag binnen. Gelukkig is er tweemaal bezoek en hebben de pups een doos die ze vakkundig slopen.

en de teefjes Daisy en Rose stoeien om de leeuwenkoningknuffel

en verder wordt er ook weer heerlijk lang geslapen…

11 april 2023: de pups laten steeds meer zien van hun karakter en spelgedrag. Redwood speelt graag met een tennisballetje. Het Nijntje knuffeltje is favoriet bij Rose. Cornel schudt graag de knuffelleeuw door elkaar. Maple was vandaag bezig met het plastic dat over het tapijt ligt en waar we de kranten leggen waar ze op kunnen plassen. Hij had een hoekje te pakken en trok alles ondersteboven. Gelukkig was het vanmiddag zonnig en konden ze naar buiten. Hazel ging daar al gauw met de poten in de waterbak, dat wordt later een waterratje. Redwood lag in de ‘deuropening’ van de doos, en iedereen die wilde mocht naar binnen 🙂

de 7-weken collage

10 april 2023: Het waren drukke dagen waardoor we de pups niet hebben kunnen wegen. Maar vandaag hebben we hulp, kleindochter Elise wil wel mee-helpen. Oma Marja weegt de pup en Elise schrijft in de kleuren rood-blauw-groen-geel het gewicht op. De gele reu noemt ze ijsbeer, tegen teefje Hazel zegt ze ‘ezel’ en teefje Rose is meteen “Roosje”. Ze vindt ze allemaal lief.

9 april 2023: de meeste pups slapen, alleen Lily en Willow zijn nog druk bezig met een krantensnipper

8 april 2023: grote chaos na een dag spelen, knuffeldoekjes, banaantje, leeuw en olifant, gescheurde kranten en een doos, overal wordt mee gesjouwd en gekauwd. We hebben ze wel even ernstig toegesproken toen ze in de hoek aan het (tijdelijke) tapijt trokken. Als alternatief een grote doos neergezet, en die vinden ze ook heerlijk.

7 april 2023: we zijn heel erg blij dat we voor het blauwe teefje, Melsplace Rose, nu ook een fijn gezin hebben gevonden. Of eigenlijk moeten we zeggen dat zij ons hebben gevonden.

En er is weer heerlijk gespeeld buiten, en lekker bij elkaar slapen

6 april 2023: dit is ook wel bijzonder, als we bij de pups gaan zitten, dan willen ze allemaal aangehaald worden (ligt dat aan de zwarte kleren?) en dan gaat Cornel achter me liggen en de rest kruipt op schoot.

5 april 2023: een spannende dag vandaag. Met z’n allen in de bench, met aLaska ernaast, naar de dierenarts. De pups worden ingeënt en nagekeken: oren, gebit, hart en de privé-delen. We zijn onder de indruk hoe de pups reageren, ze piepen nergens om.

4 april 2023: de zon schijnt, dus mogen de pups naar buiten, lekker met elkaar spelen en dan komt er een tractor langsgereden…

Buiten spelen en buiten eten is heel erg vermoeiend. Terug in de werpkist liggen ze heerlijk te slapen, en wat ook belangrijk is: slapen = groeien!

4 april 2023: aLaska voedt de pups nu nog maar kort terwijl ze staat

3 april 2023: zomaar een paar mooie portretten

3 april 2023: de pups krijgen vandaag hun 3e wormkuur. Naar gewicht, hoe zwaarder de pup hoe meer pasta. Meteen na het toedienen worden ze aan de brokkenbrij gezet.

De knuffeldoekjes zijn een vondst, elke pup loopt er parmantig mee te wandelen, en te schudden. En ook de Nijntje dobbelstenen vinden ze leuk.

2 april 2023: de eigenaren van vaderhond Avir komen het nestje bewonderen. Voor de pups hebben ze iets lekkers en iets leuks meegenomen. Acht verschillende knuffeldoekjes, om straks mee te nemen naar hun nieuwe thuis. We gaan deze bij de pups leggen voor de nestgeur, dan ruikt het vertrouwd.

2 april 2023: we willen iedereen hartelijk bedanken voor de lieve attenties die wij gisteren ontvingen, de bloemetjes, chocolade en lekkers voor de pups. Vooral de hoefjes vallen in de smaak

1 april 2023: we hebben een strak ritme in de ochtend, om 7:00 starten we met het verschonen de leefruimte van de pups. Schone moltondekens in de werpkist waar ze slapen, nieuwe (oude) kranten die zo lekker knisperen en waar ze graag een plas op doen, en in de grotere speelplaats leggen we schone lakens en luierdoeken. In de tussentijd wordt ook hun brokjes-met-vleesprak klaargemaakt. De pups kijken ongeduldig over de rand mee, want ze hebben honger.

Het wordt een drukke dag, want vandaag gaan de pups kennismaken met veel nieuwe mensen. Kinderen en volwassenen, nieuwe geurtjes, nieuwe stemmen en opgepakt worden om bewonderd te worden. Het is mooi om te zien, en nog belangrijker kunnen we al vrij snel zien bij wie een pup op zijn plaats is. Voor aLaska is het ook fijn, ze krijgt van iedereen aandacht en wordt lekker achter de oren gekroeld.

31 maart 2023: tussen de buien door kunnen de pups buiten een frisse neus halen. Zodra ze moe worden gaan ze op een hoopje bij elkaar liggen, eerst de groene reu, dan de teefjes met het rode reutje, en als laatste de blauwe reu.

30 maart 2023: de pups mogen voor het eerst naar buiten, een hele belevenis. We dragen de pups verdeeld over 2 wasmanden naar de tuin. De zon schijnt, het waait hard en het is een plek met nieuwe geurtjes. Er liggen hier een paar grote botten en nieuw speelgoed. Al snel zijn de pups de boel aan het verkennen.

De leukste foto’s van vandaag:

29 maart 2023: afgelopen nacht hebben we de warmtelamp uitgelaten. Daardoor is het nu donker in de kamer. We hebben ze de hele nacht niet gehoord. Vanmiddag hebben we de pups laten kennismaken met de stofzuigerstang, met de stofzuiger aan. Ze waren nieuwsgierig, beetje snuffelen aan het mondstuk, en helemaal niet onder de indruk.

Slapen doen ze nog steeds graag, dicht bij elkaar

28 maart 2023: vandaag ontvingen wij het Keurmerk Nederlandse Labrador Vereniging, in de kleur blauw voor de reutjes, roze voor de teefjes en een geel geplastificeerd exemplaar voor onze eigen administratie. Het keurmerk wordt uitgegeven voor nestjes die voldoen aan de basisregels van het Fokreglement van de NLV.

27 maart 2023: vandaag is de chipper op bezoek geweest. De pups zijn gechipt en er is met een wattenstaafje wangslijm afgenomen voor het vaststellen van de afstamming. Het was spannend voor de pups. Als de chipper klaar is willen ze allemaal niet eten. Ze gaan een beetje ontdaan bij elkaar in een hoekje liggen. Gelukkig willen ze wel bij moeder aLaska drinken.

Nu hebben de pups hun definitieve stamboomnaam.

 • reutje rood: Melsplace Redwood
 • reutje blauw: Melsplace Willow
 • reutje groen: Melsplace Maple
 • gele reutje: Melsplace Cornel
 • teefje rood: Melsplace Hazel
 • teefje blauw: Melsplace Rose
 • teefje groen: Melsplace Lily
 • teefje grijs: Melsplace Daisy

26 maart 2023: mooi nieuws van vaderhond Avir, hij heeft gisteren de 6e plaats behaald in de startersklasse bij een OWT in Zeeland, en vandaag werd hij in Wierden 3e op een workingtest in de B1, georganiseerd door de LKN. Prachtig resultaat!

26 maart 2023: na het voeden zien we steeds één of twee pups naar aLaska’s kop schuifelen, om haar neus of oren te likken, of om in haar lippen te bijten

26 maart 2023: in de nacht zijn de pups actief geweest. In de ochtend zien we overal hoopjes liggen. Na het eten liggen ze weer lekker te slapen, het rode reutje vlak naast de waterbak.

25 maart 2023: de pups krijgen bezoek van de eerste kijkers. Het is heel fijn dat de mensen zich hebben ingelezen in het ras, weten wat opvoeden betekent en dat zij al vrij hebben gepland om de pup de eerste weken op te vangen. Leuke en lekkere cadeautjes voor de pups, hoefjes om op te kauwen en een eendje…

24 maart 2023: de pups krijgen meer ruimte en speelgoed dat rammelt en rinkelt.

22 maart 2023: vandaag zijn de pups precies 4 weken oud. Ze hebben volgens het schema van de dierenarts hun 2e wormkuur gehad. Een paar mooie portretten van de gele reu en het blauwe teefje

Ze spelen steeds vaker met elkaar, een kort filmpje:

21 maart 2023: alle pups plassen en poepen nu op de kranten! In de werpkist liggen nog moltons en luiers waar ze heerlijk op kunnen slapen.

20 maart 2023: het voeren van de pups blijft een knoeiboel

19 maart 2023: allemaal tegelijk drinken, het past precies!

19 maart 2023: de pups krijgen meer ruimte. We maken naast de werpkist een uitloop. In dit deel leggen we de kranten die we al maanden verzamelen. De pups worden door de het gekraak en geknisper van de kranten geactiveerd om een plasje of hoopje te doen. En ze leren snel! We zien al een paar pups die speciaal hier naartoe lopen, een plas doen, en weer terug lopen maar de werpkist.

18 maart 2023: we krijgen bezoek van de kinderen en kleinkinderen. Het lijkt misschien streng, maar ze mogen de pups niet aaien. Op deze jonge leeftijd zijn puppies erg kwetsbaar. Om die reden hebben we de eerste paar weken nooit bezoek, ook niet van familie. De kleinkinderen komen over een paar weken weer kijken, en dan kunnen ze – als het mooi weer is – met de pups buiten spelen.

17 maart 2023: het voeren van de pups is een heel gebeuren, ze eten op hun gemakt, met kleine likjes, totdat het schaaltje leeg is. De meeste pups blijven op vier pootjes staan, alleen de groene reu gaat languit op zijn buikje liggen met zijn pootjes gespreid. Het groene teefje stopt halverwege met eten omdat ze nodig een hoopje moet doen 🙂

16 maart 2023: vandaag zijn de pups precies 3 weken oud. Ze krijgen al tandjes. Ze kunnen ook al hun oor krabben met een achterpoot! En ze hebben ontdekt dat de broertjes en zusjes ook leuk zijn om mee te spelen.

Juneau heeft zich steeds netjes op afstand gehouden, maar vandaag kon ze zich niet bedwingen. Toen we de werpkist schoonmaakten, en de pups in twee wasmanden waren geparkeerd, dook ze voorzichtig met haar neus in de mand met de teefjes. en toen gebeurde dit:

15 maart 2023: we voeren nu twee keer per dag een papje gemaakt van brokjes, zo wennen de pups aan vaster voer. Ze vinden het allemaal lekker. Het is wel een knoeiboel….

14 maart 2023: de pups hebben vandaag hun eerste vleeshapje gekregen, het ging schoon op!

13 maart 2023: gisteravond werden we verrast door 3 pups die bedeesd door de kamer wandelden. Het rode teefje voorop, gevolgd door de gele reu en de groene reu. We hebben een extra plankje in de opening gezet.

Vandaag hebben we de nageltjes geknipt, zo is het trappelen van de pups minder pijnlijk voor aLaska.

12 maart 2023: wat doet ze toch in de tuin??

Graven is een natuurlijke behoefte van een moederhond met pups. Achterliggende gedachte is dat ze haar pups, in geval van nood, in dit hol kan onderbrengen.

11 maart 2023: na het voeden maken we de werpkist schoon, de pups gaan in de wasmand (dat past nog net,  bij elkaar wegen ze 7,5 kg) en aLaska gaat languit op de koele keukenvloer liggen.

10 maart 2023: aLaska voedt de pups elke 2 uur, en dat is steeds weer een mooi gezicht. Vandaag was de gele reu snel uitgedronken en lag heerlijk rustig tussen zijn moeder’s voorpoten.

9 maart 2023: de pups zijn een klein beetje van slag door het wormkuurtje. Ze hebben nu wel allemaal de oogjes open, prachtige zwarte kraaltjes.

8 maart 2023: de pups hebben hun eerste wormkuurtje gekregen. En dan zien we ineens dat het groene teefje de oogjes open heeft! En ook het grijze teefje en rode reutje.

Samen in een hoekje liggen

7 maart 2023: nog maar 12 dagen oud en ineens zijn ze allemaal aan de wandel

6 maart 2023: elke dag om 17:00 uur wegen we de pups. Dat doen we op een keukenweegschaaltje. Omdat ze nogal beweeglijk zijn, zetten we ze in een pannetje, met onze handen erboven (een deksel zouden we ook kunnen gebruiken om ze in de pan te houden, want ze zien toch nog niks). Als ze niet te veel wiebelen, dan kunnen we gemakkelijk het gewicht aflezen. Zoals we al verwachtten is de groene reu de eerste die over de 1000 gram zit.

Ook elke dag verschonen we de werpkist, en dan parkeren we de pups in de wasmand. Het past nog net!

5 maart 2023: enkele pups gebruiken al hun achterpootjes, de groene reu, de gele reu en het grijze teefje. Het zijn sterke pups, die ook flink groeien. Het groene reutje is al 980 gram!

In slaap gevallen na het voeden

4 maart 2023: er is een tweedeling in pups, de zwaarste reutjes (deze wegen allemaal tussen de 758 – 874 gram) en de lichtere groep (die wegen tussen 475 – 624 gram). En dan kan het zomaar gebeuren dat bij een voeding alleen de lichtere pups komen drinken.

3 maart 2023: dit gebeurt er als aLaska de werpkist instapt

veel gepiep en geduw maar er is genoeg voor iedereen, ook voor de laatkomers

2 maart 2023: met aLaska zijn we bij de dierenarts geweest, want ze was al een paar dagen misselijk. De dierenarts heeft haar helemaal nagekeken (echo van de buik en die was goed!). Ze heeft nu pilletjes tegen de misselijkheid. Het was wel even spannend, gelukkig is alles goed.

allemaal in de wasmand zodat we de werpkist gemakkelijk kunnen verschonen
het blauwe teefje, helemaal zen

Na het voeden kruipen ze allemaal over elkaar, de grootsten bovenop, een koddig filmpje:

1 maart 2023: na het verschonen van de werpkist ligt het weer lekker op een hoop

28 februari 2023: het slaapt, het piept, het drinkt en het wordt groot! De groene reu weegt al 700 gram, de gele reu 600 gram. De teefjes wegen rond de 400 gram. Bij het slapen maakt dit gewicht helemaal niet uit, de groten kruipen net zo gemakkelijk over iedereen heen en blijven bovenop liggen 🙂

27 februari 2023: vaak drinken de pups allemaal tegelijk, maar soms zien we alleen de reutjes terwijl de teefjes slapen, of alle teefjes drinken terwijl de reutjes met een volle buik in de hoek onder de lamp slapen.

Een bijzonder filmpje van het groene teefje die op haar rug aanligt met alle pootjes in de lucht.

26 februari 2023: de pups groeien hard, we zien er een paar al een beetje op de achterpootjes staan. De oortjes van de teefjes rood en blauw lijken op kleine dr. Spock oren, ze staan recht overeind.

Het blauwe reutje was niet zo oplettend vanmiddag. Terwijl iedereen lag te drinken lag hij de slapen onder de warmtelamp. Toen hij wakker werd en naar aLaska kroop waren de beste tepels al bezet. Hij kroop onder en over de hele rij broertjes en zusjes op zoek naar een plekje. Geen zorgen want hij weegt al over de 500 gram.

25 februari 2023: het is een zeer tevreden nestje, aLaska heeft volop melk, ze verzorgt de pups goed en na het voeden liggen ze lekker rustig bij elkaar. Van een paar pups vinden we de navelstreng.

Een kort filmpje

24 februari 2023: de pups zijn vandaag gestrikt en gewogen. Het groene reutje is het zwaarst met 540 gram.

23 februari 2023: na een onrustige nacht zijn vanmorgen tussen 5:55 uur en 8:40 negen pups geboren. Vier zwarte teefjes, drie zwarte reutjes en twee gele reutjes. Een vlotte bevalling, ondanks dat de 3e pup er een uur over deed om te komen, en de 7e reu in stuit lag. Een topprestatie voor aLaska!

10 februari 2023; Nog 2 weken voor de pups er zijn.

23 januari 2023; We laten een echo maken bij de dierenarts. We zijn blij te zien dat aLaska drachtig is van meerdere puppies. Nu nog maar klein, maar over 5 weken voldragen pups.

Op 26 december 2022 is aLaska gedekt door Avir. Twee prachtige zwarte labradors met stamboom, goede gezondheidsuitslagen en een fijn karakter. Uit deze combinatie verwachten wij zwarte en/of gele pups.

Kik hier om terug te keren naar de Homepagina.